HTML

Hány fokon forr a szar?

Friss topikok

  • gyulabiusz: Köszönöm szépen a kommenteket. Némelyre reagálnék is. @doktorur: ha csak nem a matektanárom vagy,... (2009.09.20. 00:39) A liberalizmus bukása

Linkblog

A palesztín kérdés

2009.10.27. 18:52 gyulabiusz

Ma olvastam egy blogbejegyzést a reménytelen afrikai helyzetről. Erről egy másik hasonlóan bitang helyzet jut eszembe: a palesztínoké. Oké, amiért mi itt pofázunk nem oldódik meg, de azért elmélkedni csak szabad.

 

A helyzet röviden:

- volt egy zsidó bevándorlási hullám a múlt évszázad elején a zsidó óhazába, amit akkor arabok laktak

- a második világháború végén, kihasználva a fejetlenéget, a zsidók egyfajta puccsot hajtottak végre, amivel megteremtették a zsidó hazát, és elüldözték az őslakosokat

- az őslakosok nagy része a Gáza-övezetben és Ciszjordániában ragadt. E két terület hivatott sokáig egy új ország lenni. Amúgy, ha Izraelen belül maradna a nép, akkor akár választásokat is tudnának nyerni.

- a területek hű reprodukciói a második világháborús Varsói Gettónak. Emberek összezsúfolva, vagyonuktól megfosztva, erőforrások híján, teljes blokád alatt. Fegyvereket csempésznek be, s azokkal rendszeresen okot adnak az izraelnek, hogy bevesse a katonaságot. A gyűlölet ördögi köre így bezárul.

- ha ez mind nem lenne elég, zsidó radikálisok rendszeresen foglalnak el területeket a hivatalosan arabok lakta területekből. Megtehetik, mert a palesztínoknak nincs hadseregük aki kituszkolja őket. Ez tovább fűti az indulatokat, minkét oldalon.

 

Megoldás?

 

Izrael léte nem kérdéses, ezen nincs mit vitatkozni. Lényeg, hogy náluk van a hatalom, és velük amerika. W afrikabombázó-agyhulláma sem igazán alkalmazható,  még ha teheránban nem mindenki értene ezzel egyet. Legalább is komolyan nem foglalkozhatunk ezzel a megoldással.

 

A két-állam megoldás pedig nem működik. Zsidó radkikálisok rendszeresen új palesztín területeket szállnak meg, s palesztin fegyveresek rendszeresen robbantgatnak, és nincs ki visszafogja őket.

 

A megoldásra innen térnék rá.

 

Tegyük fel, hogy nem két állam lesz, hanem három. Ezt a három államot úgy hívják, hogy Egyiptom, Izrael és Jordánia. Igen. Ciszjordániát beolvasztani Jordániába, a Gáza-övezetet pedig Egyiptomba. A háború előtt amúgy is Egyiptom része volt.

 

Miért ne működne?

 

Egyiptom elég nagy ahoz, hogy

a)    a gázai fegyvereseket megfékezze

b)   zsidó telepeseket kiüldözzön

c)   milliónyi embert asszmiláljon, főleg ha segítne a nemzetközi közösség pár milliárddal

 

Jordánia hasonló, noha lehet kicsivel nehezebben szívná fel a nagyobb Ciszjordániát, a maga lehetetlen határvonalával s a félmilliónyi illegálisan betelepedett zsidóval. De mondjuk, hogy sokkal több pénzzel ez is megoldható.

 

Kinek nem működne?

 

Gondolom a mostani Palesztín előljárók munka nélkül maradnának, és lélekben is le kellene mondjanak Izrael elpusztításáról. A zsidó telepesek pedig gondolom nem szívesen vonulnának ki, és ha maradhatnak is, nem akarnak lemondani arról a gondolatról, hogy az egykori Júdea ne legyen teljességében ismét az övék.

 

Más ok?

 

Szólj hozzá!

Címkék: izrael palesztína gáza

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapibaromsagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr321479641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása